counter create hit
ReflectionSocial

Santapan Rohani di Jumat pagi !

“Ayat Kursi” :  Ayat ini diturunkan setelah hijrah.Pada waktu ayat ini turun,  ia telah diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kehebatan dan kemuliaannya.   Syaitan dan iblis juga menjadi gempar karena adanya satu perintang dan penghalang yang maha kuat dalam perjuangan mereka.   Rasullah s. a. w. dengan segera memerintahkan Zaid bt sabit menulis serta menyebarkannya..

Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu, setiap pagi dan petang, setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir, InsyaAllah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan, kejahatan manusia, binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarganya, anak-anaknya, dan juga bahkan harta bendanya  akan terpelihara dengan izin Allah s. w. t.

Mengikut keterangan dari kitab  “Asraarul Mufidah” sesiapa yang mengamalkan dan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali maka akan dibukakan dadanya dengan berbagai hikmah, dimurahkan rezekinya, dinaikkan derajatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.Mengikut Hadis-Hadis Rasullullah s. a. w.   beliau  bersabda :

“Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”

Sabda baginda lagi;

“Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan besar.”

Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.   Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada perbuatan jahat orang lain.   Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.   Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, Insya-Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.   Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.   Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak mencegah akan dia daripada masuk syurga , dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya. Barang siapa membaca ayat Al-Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu,   Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar, pahala nabi2 dan juga Allah limpahkan padanya rahmat.

Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.   Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wajalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid. Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan niscaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

Abdullah bin ‘Amr r. a. , mengutip  Rasullullah s. a. w. yang  bersabda,

” SAMPAIKANLAH PESANKU BIARPUN SATU AYAT….”

Related Articles

2 Comments

  1. Pak, tampilan blognya bagus: kategori, arsip, tersusun baik dan rapi dan di update terus. ….ABRI sich. Yg saya kagumi dari ABRI adalah tertib, patuh, disiplin, sesuai SOP. Tularkan secara nasional ke sipil pak segi positif ini, segi negatifnya tinggalkan.
    Bravo, maju terus……….

  2. Rose H
    Terimakasih komentarnya. Saya juga membuat ini dengan secermat mungkin, maksudnya adalah mencoba membuat contoh agar banyak yang ketularan untuk membuat segala sesuatu dengan tertib dan teratur. Saya sadar bagi saya pun masih banyak kekurangannya, akan tetapi dengan membuat blog ini kan saya memaksa diri saya sendiri untuk membuat sesuatu yang patut untuk dicontoh !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to top button